masterclass-mergo

Masterclass MERGO

Binnen de ‘klassieke’ hef- en tiltechnieken ligt de nadruk op ‘rugpreventie’ van de zorgverlener.  Het MERGO-systeem kijkt breder en verbindt verplaatsingstechnieken (cognitief, organisatorisch en fysieke ergonomie) met het stimuleren van de zelfredzaamheid van de somatisch en/of cognitieve beperkte bewoner.  De technieken zijn steeds gericht op preventie van ongewilde letsels bij de bewoner (comfort). Een meerwaarde voor de bewoner én voor de medewerker, een win-win project voor iedereen!

Sam Brokken, kinesitherapeut/manueel therapeut en erkend preventieadviseur gespecialiseerd in ergonomie voor zorgverleners, schreef in Ter Meeren mee aan dit MERGO-verhaal.  Hij werkt samen met het onderzoeksteam ergonomie en manutentie aan de Universiteit Gent/UZ Gent (o.l.v. Filip Buckens) en deed zelf statistisch onderzoek naar de efficiëntie van glijzeilen in de ouderenzorg.

De schakel tussen zelfredzaamheid, verplaatsingstechnieken en comfortzorg

Helemaal in het teken van de open visie op kwaliteit in zorg en professionaliteit delen we de expertise opgedaan binnen Woonzorgnet-Dijleland graag met collega-zorgverleners en andere organisaties tijdens een Masterclass. We richten een reeks van drie hands-on opleidingsdagen in voor zorgkundigen, verpleegkundigen, kinesitherapeuten en ergotherapeuten met interesse voor betere verplaatsingstechnieken en/of ergonomie.

Noteer 9, 11 en 16 oktober 2018 alvast in uw agenda!

De driedaagse opleiding bestaat voor 90% uit praktijkoefeningen. Tijdens de eerste sessie krijgt u een korte inleiding in theoretische begrippen rond ergonomie, achtergronden van musculoskeletale problematieken, de interactie met psychosociale aspecten en de basisfilosofie achter MERGO.

Alle sessies gaan door in het opleidingscentrum van WZC Ter Meeren, telkens van 9u tot 12u en van 12.45u tot 16u. Tijdens de middagpauze voorzien we soep en een broodjesmaaltijd; ook tijdens de onderbrekingen worden er warme en koude dranken aangeboden (inbegrepen in de kostprijs). Reserveer tijdig uw deelname via: mergo@wznd.be

Gedetailleerde informatie en voorwaarden in de uitnodiging voor deze eerste [MERGO-Masterclass] – PDF

Inschrijvingen worden afgesloten op vrijdag 14 september 2018.