Nieuwsbrief december

Beste bewoners,

Het einde van 2019 is in zicht. De jaarlijks terugkerende succesvolle Kerstmarkt van 8 december en de gezellige Kerstrecepties in al de woningen op 15 december geven het startsein voor de warme aangename periode die eraan komt. Een periode waarbij we net iets meer dan anders achterom kijken en nostalgisch durven terugblikken hoe het vroeger was. Jullie zijn nog de enige getuigen van de olielampen die zo mooi schemerlicht konden geven. De Leuvense stoof die iedereen rond zich kreeg bij de koude winters. Zulke winters die we de laatste jaren zelfs niet meer kunnen inbeelden. De voeten in lekkere warme sloffen, onderbroeken met lange pijpen en warme waterkruiken om mee naar bed te nemen om tussen de flanellen lakens het gezellig warm te hebben terwijl er bloemetjes op de ramen stonden van de vrieskou buiten. ’s Morgens werden jullie ook wel onmiddellijk wakker door de koude omgevingstemperatuur. Iemand, meestal de man des huizes ging dan snel de steenkool of het hout ophalen om in de kachel te doen. Snel wat water halen via de waterpomp. Dan de fluitketel op de stoof om warm water te hebben voor de koffie en de waspartij. Een goed stuk spek in de pan en het braadvet werd nadien in een kommetje bijgehouden als smeersel voor de boterham. Wat is het nu toch allemaal simpel door gewoon aan kraantjes te draaien om de verwarming hoger te zetten en warm water uit de waterkraan te krijgen. In de koelkast het vlootje margarine te halen en een keuze te maken uit heel wat beleg.

Maar niettemin, was het toen wel eenvoudiger om een regering op de been te krijgen na een verkiezing? Dat is ook al lang vervlogen tijd. Hoe lang gaan we hier federaal nog moeten op wachten? We hebben al enkele heren op audiëntie mogen zien bij de koning, die deze dan benoemt tot informateur. Wanneer komt de formateur en kan deze aan de slag met zijn nieuwe ploeg? Dat is op dit moment koffiedik kijken en zal niet meer voor 2019 zijn.

Dus kijken we hoopvol uit naar 2020! Een jaar dat heel wat leven in en om Ter Meeren met zich zal meebrengen. De afbraak van het oude gebouw van de jaren ’70, waar vroeger nog het ziekenhuis van Neerijse was ondergebracht en eind jaren ’80 werd omgevormd naar het woonzorgcentrum Ter Meeren. Om dan nadien de mooie nieuwbouw uit de grond te zien rijzen. Op een volgende gebruikersraad/familieraad geef ik graag meer informatie hiervoor. Ik ontmoet jullie daar graag samen met jullie familie.

 

Veel leesgenot, Eddy Devolder, dagelijks verantwoordelijke

[nieuwsbrief TM december 2019] – PDF