Ward Van de Wygaart

“Als student geneeskunde was het een unieke kans om de werking van een WZC van binnenuit mee te maken.”

Mijn stage in dit WZC vond plaats midden in de nieuwsstorm rond de mindere zorg in enkele centra waarvoor een verscherpt toezicht werd voorzien. Al snel werd duidelijk dat voor dit WZC geen verscherpt toezicht nodig is en dat er uitstekende zorg wordt geleverd.
In Ter Meeren wordt alles in dienst gezet om de bewoner zich thuis te laten voelen, door onder meer een fixatiearm beleid, de inrichting van belevingshoeken met meubilair van vroeger en een rijk gevuld aanbod van activiteiten. Aan de glimlach van vele bewoners te zien lijkt dit te lukken, wat bevestigd wordt door gesprekken met hun.

Door de wetgeving en de uitbreiding van de thuiszorg komen de bewoners in een steeds verdere fase van hun leven in het WZC terecht, wat een uitgebreidere zorg met zich meebrengt. Deze extra last valt op de schouders van het personeel en het zal een uitdaging blijven om deze zorgnood te blijven onderhouden. Het personeel haalt alvast alles uit de kast om de zorg te kunnen blijven aanbieden en de bewoner op zijn gemak te stellen. Als student geneeskunde was het een unieke kans om de werking van een WZC van binnenuit mee te maken.

Deze kennismaking heeft mij mogelijkheden gegeven om een latere samenwerking met de woonzorgcentra optimaal te laten verlopen. De taak van de huisarts in WZC was voordien niet duidelijk voor mij, maar nu heeft het mijn interesse gewekt en is het iets wat waar ik mij mogelijks in wil verdiepen.
Daarnaast werd ik en mijn collega geweldig ontvangen wat de stageweek heeft doen slagen.

Ward Van de Wygaart – 3de master huisartsengeneeskunde