Brief aan de familie op 3 april

Beste familie

In deze momenteel  ongekende tijden waarbij we met z’n allen heel wat vragen blijven hebben en voor sommigen geen pasklaar antwoord kunnen vinden, wil ik jullie graag informeren hoe het hier in WZC Ter Meeren momenteel loopt.
Het is nu al ruim 3 weken dat jullie elk fysiek contact met jullie partner, ouder, grootouder, zus of broer moeten missen.  Iedereen en ook in het bijzonder jullie, de bewoner en de omringende medewerkers beseffen de grote noodzaak van deze maatregel. We worden langs alle kanten bestookt met informatie, nieuws, voorspellingen. Hoe gaan we hiermee om? Soms nuchter maar ik denk dat iedereen het soms ook al eens wat benauwd krijgt en achter elke hoest of niesbui de vraag stelt van ‘oei, ik ga toch geen Corona of Covid-19 hebben zeker?’. Meer dan begrijpelijk.

In WZC Ter Meeren hanteren we al jaren, ook buiten het jaarlijks griepseizoen, een sterk doorgedreven handhygiëne, want dat is de basis van alles. Dit sterkt ons ook in de dagelijkse handelingen. Iedere dag zijn we weer fier dat deze werkinstrumenten van iedere zorgmedewerker ervoor zorgen dat de bewoners letterlijk in veilige en ‘propere’ handen zijn.
We zijn ook van dag 1 zeer alert geweest wanneer er een bewoner wat hoestte of andere symptomen vertoonde van mogelijke luchtweginfecties. Onmiddellijk werd hier kamerisolatie toegepast. De bewoner en familie werd geïnformeerd en kreeg frequent een update vanuit de woning.

De creativiteit van medewerkers en van jullie is immens. Bewoners worden overstelpt met mooie en leuke kaarten, tekeningen, bloemen, berichten en veel, ja heel veel lekkers. Ongelofelijke talenten komen boven drijven. Maskers en schorten worden in ons tijdelijk opgesteld naaiatelier in het centrum voor dagverzorging door gedreven dames opgenomen, ondersteund door heel wat externe hulphanden. De sterke, zekere zorgprofessionals nemen hun collega’s mee onder de arm en organiseren workshops betreffende heel wat technieken binnen het isolatiegebeuren. Anderen zijn dan weer een luisterend oor voor bewoners en collega’s. Bakken wordt opgenomen door de bakgetalenteerde medewerkers en sommigen laten hun andere vele talenten zien in de warme omkadering van de bewoners. Ook de geïsoleerde bewoners worden hierbij zeker niet uit het oog verloren. Fijn om te zien, welke dynamiek er in crisistijden ontstaat. Om dit dan allemaal samen met iedereen rondom mij te mogen organiseren en beleven, maakt me trots. Trots op de sterkte van een team, en de draagkracht en inzet van iedere medewerker individueel. Wanneer we dan met regelmaat de bewoners verwennen met kleine extra’s, worden de medewerkers zeker niet vergeten. Want ze verdienen het.

Sinds vorige week zijn we opgestart om de bewoners die in isolatie verbleven omwille van symptomen van luchtweginfecties, te testen op Covid-19. Ondertussen hebben we 12 bewoners getest waarvan 11 bewoners een negatieve test hadden en 1 bewoner positief testte op Corona. Alle families van de betrokken bewoners werden steeds goed geïnformeerd. De bewoner die positief testte was al geruime tijd in isolatie en stelt het momenteel prima! Twee medewerkers die zich ziek hadden gemeld werden ook getest en waren ook negatief.  
Samen op zo’n solidaire manier de krachten bundelen om ons door deze crisis te loodsen is geen evidentie, maar inspireert ons dagelijks.
We hadden het met zijn allen zo goed, dat alles vanzelfsprekend leek. Dat staat nu op de helling. Vandaag voelen we hoe afhankelijk we zijn van elkaar in gedragstelling en materialen.

Verzorg jullie goed en bedankt voor het naleven van de getroffen maatregelen.  Tot volgende week!

Vriendelijke en zonnige groeten


Eddy Devolder Campusdirecteur