Week van de Mobiliteit - 2017

Car Free Day 2017

Tijdens de Week van de Mobiliteit (16-22 september 2017) gaan we met z’n allen mee(r) autominderen.

Wie meer stapt, trapt, het openbaar vervoer neemt of de wagen met anderen deelt voelt zich opvallend beter. Jawel, wie tijdens die week de overstap maakt, mag rekenen op een extra portie geluk!

Doe je mee?

Kom op donderdag 21 september 2017 zonder auto naar het werk en je wordt getrakteerd op een lekker ontbijt! De tafel staat gedekt tussen 6u30 en 8u30 in de cafetaria.

Geef je vóór 15/9 op bij Hilde Depuydt of via je woonzorgcoördinator.

Start je pas in de namiddag, geef dan ook je naam door. We zorgen voor een lekker tussendoortje. Samen gaan we ervoor en proberen we zoveel mogelijk autokilometers te besparen!

Maak de overstap en geef je gezondheid een boost
Meer autominderen is een erg goedkoop abonnement op de gym. Zo wordt lichaamsbeweging erg haalbaar en dat hoeft geen tijd of geld te kosten. Gezond leven vraagt dagelijks 30 minuten bewegen. Met een fietsrit van 4 à 5 kilometer, per dag een half uur heen en terug, kom je dus al een heel eind. Logisch dus voor wie gaat stappen of trappen, maar ook gebruikers van trein, tram of bus en autodelers zijn opvallend actiever. Japanse onderzoeker vergeleken bus- en treingebruikers met verknochte automobilisten. De eerste groep had ruim 40 procent minder vaak te kampen hebben met overgewicht (maak ook hoge bloeddruk of zelfs diabetes).

Maak de overstap en slaap beter
Wie de auto vaker laat staan slaapt beter. Onderzoekers van de universiteit in het Amerikaanse Stanford vroegen mensen met slaapproblemen om naar het werk te fietsen. En jawel, de tijd die ze nodig hadden om in slaap te vallen halveerde en de ‘proefkonijnen’ sliepen een uur langer. Wie meer beweegt ontspant zich ook en dat helpt om goed te slapen.

Maak de overstap en voel je goed in je vel
Niet enkel je lichaam wordt beter van regelmatig bewegen, het is ook goed voor je geest. De wetenschap wijst op twee positieve effecten: je zelfvertrouwen krijgt een opkikker en je verlaagt het risico op depressie. Maar ook wie wel eens wat gestresseerd is kan beter gaan autominderen. Bewegen blijkt een hele effectieve methode om stress te bestrijden. Het geeft je lichaam een soort van ‘stress-oefening’, waardoor de communicatie tussen zenuwstelsel, hart, nieren, en spieren beter verloopt.

De Week van de Mobiliteit is een initiatief van het Netwerk Duurzame Mobiliteit in samenwerking met de Vlaamse Overheid.

Meer info: www.weekvandemobiliteit.be