Concept blijkt te werken

NEERIJSE  – Woonzorgcentrum Ter Meeren in Neerijse, dat deel uitmaakt van Woonzorgnet-Dijleland, kan na bijna vier jaar ingrijpende werken eindelijk haar gloednieuwe site tonen aan het grote publiek. Op zaterdag 24 februari staat dan ook de langverwachte opendeurdag gepland.

Maarten De Cock (Het Nieuwsblad – 23 februari 2023)

Na werken van bijna vier jaar kan woonzorgcentrum eindelijk officieel openen: “Concept blijkt te werken”

De werken startten begin april 2020, en waren enorm ingrijpend. “Eerst begonnen we met de ontmanteling, en daarna volgde stelselmatig de afbraak van het voormalige gebouw”, aldus campusdirecteur Eddy Devolder. “Toen de nieuwbouw er stond, zijn heel wat mensen verhuisd naar hun nieuwe kamers. Uiteindelijk heeft het toch bijna vier jaar in beslag genomen, maar we zijn tevreden dat het er nu staat. Het was een hele uitdaging om alles draaiende te houden tijdens de werken, maar ik denk dat de bewoners er zeker niet onder leden. Integendeel, zij hebben de hele opbouw en afbraak van zeer dichtbij kunnen volgen.

Het nieuwe gebouw kostte tien miljoen euro, maar is uitgerust met veel technische snufjes. “Tijdens de afwerkingsfase van de nieuwe woningen keken we bijvoorbeeld door een ‘dementiebril’ om het interieurconcept uit te tekenen. Daarbij speelt de ‘light reflection value’ (LRV) een cruciale rol: combinaties van materialen en kleuren met de juiste LRV-verhoudingen ondersteunen en stimuleren namelijk de autonomie van bewoners met dementie door het aanreiken van duidelijke structuur, rust en herkenbaarheid. Deuren en deurkaders van de dienstlokalen werden geschilderd in kleuren met exact dezelfde LRV-waarde als de aanpalende muren zodat bewoners er niet naartoe geleid worden en ook niet voor gesloten deuren staan, wat tot onrust zou leiden”, klinkt het.

Daarnaast wordt er beroep gedaan op ‘human centric lighting’, een technologie die de kleurtemperatuur, de richting en de intensiteit van kunstlicht laat aansluiten op het natuurlijke ritme van dag en nacht. De leefvorm focust zich ook nog op kleinschalig genormaliseerd wonen. Zo kan je heel gemakkelijk weer sociale contacten aanknopen. “We hebben nu ook brasserie De Bemde die goed draait, ze is bijna elke dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geopend en is die ook heel belangrijk binnen onze werking”, aldus Devolder. “We wilden de buurt hier ook binnen halen. Dat blijkt te werken, en zo maken onze bewoners ook nog altijd deel uit van de maatschappij. Ze kunnen ook gewoon daar lunchen.

Hoewel binnen alles helemaal klaar is voor de opening, is dat aan de buitenkant nog niet het geval. “Gelukkig is de parking wel helemaal af tegen de opendeurdag”, zegt de campusdirecteur. “We proberen heel wat workshops te geven in de namiddag, en voorzien ook voldoende randanimatie. Daarnaast zal er een escape room zijn waar de focus ligt op dementie. Zo kan je beleven hoe het is om te leven als persoon met een cognitief probleem.

Er is ook een donatiekraam voor toekomstige projecten in functie van de bewoners. Denk dan aan toegankelijkheid, zitbanken, het leuk aankleden van sommige zalen en ook een stille ruimte voor de nagedachtenis van overleden bewoners. We weten niet hoeveel volk we mogen verwachten, maar iedereen is welkom”, besluit Devolder. De opendeurdag vindt plaats van 13 uur tot 17 uur op zaterdag 24 februari.

 

Foto’s: © mdt – Het Nieuwsblad
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240223_93687822