Koppeling BelRAI en zorgdossier

Beleidsmedewerker Hilde Depuydt geeft op 28 oktober tijdens een webinar tekst en uitleg bij de automatische koppeling van het elektronisch zorgdossier via de toepassing van Pyxicare. WZC Ter Meeren was één van de eersten om mee te doen aan het pilootproject BelRAI van de Vlaamse Overheid twee jaar geleden. 

Hilde: “We kregen destijds een grondige opleiding tot BelRAI-trainer. Dat maakt dat we vandaag vrij goed met BelRAI en Pyxicare overweg kunnen. Met een diploma BelRAI-trainer mag je zelf ook mensen opleiden in je eigen voorziening. WZC Ter Meeren telt vandaag al zes indicatiestellers. Die opleiding was heel intensief, maar het resultaat is zeker geslaagd. De collega’s zijn helemaal mee met het verhaal en zien ondertussen ook de voordelen in de praktijk. Je haalt er echt wel dingen uit die we dan ook meenemen in de zorgplanning.

Vanaf juni 2023 ben je als woonzorgcentrum in Vlaanderen verplicht om de BelRAI in te voeren voor alle nieuwe bewoners. In het voorjaar worden BelRAI en Pyxicare na het proefproject in Ter Meeren dan ook uitgerold in de drie andere huizen van Woonzorgnet-Dijleland: Keyhof in Huldenberg, Dijlehof en De Wingerd in Leuven.

Koppeling met zorgdossier betekent aanzienlijke tijdsbesparing en kwaliteitswinst

Hilde: “Vroeger deed elk teamlid de ganse beoordeling, maar die neemt elke keer ongeveer anderhalf uur in beslag. Ook het verzamelen van informatie bij de bewoner, zijn/haar familie en de artsen was arbeidsintensief. Eigenlijk beschikt geen enkel woonzorgcentrum over de luxe om het op die manier te doen. Vandaag pakken we dat anders aan. We vullen de basisinformatie (bijv. uit ons eigen zorgdossier) op voorhand in zodat zorgverleners veel sneller klaar zijn met de vragenlijst. Teamleden bespreken dan alleen nog de dingen die echt moeten besproken worden. Zaken waarover bijvoorbeeld twijfel bestaat. Op die manier winnen ze veel tijd. Soms zijn zorgverleners klaar in een half uur.

Voor mij als beleidsmedewerker zijn ook de kwaliteitsrapportages van Pyxicare belangrijk. Als iedereen alles heeft ingevuld kan ik bijvoorbeeld kijken op welke afdelingen er het meeste psychische zorg is. Of je maakt vergelijkingen en kijkt waar wat nodig is. Een voorbeeld? Onlangs bleek dat bijna alle bewoners amper waren buiten geweest in de laatste drie dagen. Onze woningen bieden nochtans toegang tot een terras of tuin. Dat zijn toch dingen die anders verborgen zouden blijven. Daarover hebben we dan met de familieleden overlegd, zodat ze hun ouder eens mee naar buiten nemen tijdens een bezoek. Mensen genieten daar gewoon heel erg van.

 

Uitgebreidere bijdrage verschenen als blogpost bij Pyxicare:
https://www.pyxicare.be/single-post/koppeling-zorgdossier-aanzienlijke-tijdsbesparing

Meer info en inschrijven voor het webinar op 28 oktober 2022:
https://www.pyxicare.be/single-post/webinar-28-10-koppeling-zorgdossier-en-overheid