Nieuwsbrief maart

Beste bewoner

De lente is al aardig haar voorjaarsjas aan het tonen aan ieder van ons, precies zoals op een mooie Parijse defilé. Terwijl ik dit zo schrijf voel ik me lyrisch zwevend, aangemoedigd door de prachtige zonnestralen die via het raam mijn rug verwarmen. Een boost van energie en gelukzalig gevoel zijn hiervan een dankbaar gevolg.

De ontluikende natuur die bij de nieuwe frisse aanplantingen in de tuin her en der al mooie ontluikende voorjaarsbloeiers uit de grond laten opstijgen, ontgaat ons niet. Het resultaat van onze omgevingsaanleg is eindelijk in zijn eindfase. Straks bij de uitnodigende zonnestralen kunnen jullie gaan genieten van het mooi wandelparcours en de mooie uitzichten.

Wisten jullie dat de maand maart een uur korter is dan de overige maanden die eveneens 31 dagen tellen? Want eind deze maand gaan we opnieuw onze klok een uurtje terug draaien en hem in zomermodus plaatsen. En tegelijkertijd vieren we dat weekend Pasen. Een feest voor kinderen waar ze op zoek mogen gaan naar lekkere chocolade eieren, waarvan de volwassenen lekker, soms stiekem, kunnen mee genieten.
Wisten jullie dat het verstoppen van eieren stamt uit de Germaanse traditie, als symbool van vruchtbaarheid, om deze eieren in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden?

De kerkelijke traditie daarentegen verbood bij invoering van de Vasten om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan pas met Pasen opgegeten, waarbij de oudste eieren gebruikt werden om te versieren. Wie heeft er niet lang als kind zitten turen naar de hemel om te kijken wanneer de klokken van Rome langs zouden vliegen en hun chocolade eieren ongedeukt in hun geheel zouden droppen her en der, liefst in eigen tuin? Ik was alvast zo een jongen 😊.

Nog een bijzonder weetje is dat we als woonzorgcentrum Ter Meeren 36 jaar bestaan dit jaar. Het was in 1988 dat de Kliniek van Neerijse de deuren sloot als algemeen regionaal ziekenhuis en de deuren opnieuw opende voor oudere zorgvragers die een permanente zorgwoonst zochten. Het rusthuis Ter Meeren werd boven de doopvont gehouden en groeide in al die jaren uit tot het woonzorgcentrum Ter Meeren waar we enorm trots en fier op zijn.

Eddy Devolder

[nieuwsbrief TM maart 2024] – PDF