Stijgende coronacijfers

Rondom ons stijgen de coronacijfers, ook in Huldenberg. Wij voelen dat er een toenemende ongerustheid is bij jullie dat het virus zou binnensluipen in de woningen. Daarom graag wat meer uitleg.

Vanuit onze Eerstlijnszone Leuven Zuid (partners in zorg waarmee we een team vormen per regio) hebben we een zicht op eventuele clusters van besmetting via de ZORGATLAS (een zeer gedetailleerde kaart met kleurencodes en persoonlijke gegevens van de besmette zones). Onze medische SPOC (single point of contact) Dr. Philip Charlier coördineert de te ondernemen acties.

Woonzorgcentrum Ter Meeren beschikt over een goed uitgewerkt draaiboek om een eventuele besmetting aan te pakken. Flow charts leggen uit welke stappen genomen moeten worden in welke situatie (vb bezoeker test positief, medewerker komt uit rode zone, …). Onze medewerkers zijn zeer vertrouwd met de hygiëne en isolatie richtlijnen. Vanuit de eerste golf hebben we veel expertise opgebouwd, ook op gebied van behandeling van een Covid-infectie. We weten nu dat trombose voorkomen en gebruik van cortisonen belangrijk is. Testing gebeurt zeer laagdrempelig en de resultaten volgen versneld voor woonzorgcentra. We hebben ook de mogelijkheden om grote groepen bewoners en medewerkers te testen waar nodig. Ondersteuning van de ons omringende ziekenhuizen wordt verzekerd. We vinden alle nodige informatie op www.uzleuven.be/wzc. Specialisten zijn ten allen tijde bereikbaar.

Wij vinden het belangrijk jullie als bewoner en familie veilig te stellen en vragen dat ook aan u voor de families van de medewerkers. U kan dit doen door de gekende regels te respecteren (goede handhygiëne door middel van goed de handen te wassen alvorens de woning en kamer van de bewoner te betreden, dragen van een zuiver neusmondmasker en de gekende anderhalve meter afstand houden) tov medewerkers en medebewoners. Ook installeren van CORONALERT app is geadviseerd. Daarentegen willen we ten allen tijde dat je eigen familielid de broodnodige knuffels en warmte blijft krijgen van jullie, indien jullie de bewoner opnemen in jullie bubbel. Blijf aub niet weg uit angst een besmetting te veroorzaken. Sociale deprivatie is dodelijker dan Covid. Als we allen de regels volgen houden we het veilig. Het is utopisch om een gemeenschap Covid-vrij te houden maar we zijn getraind om ze Covid-arm te houden.

Ons team wenst jullie een infectiearme herfst en winter

Ursula Segaert
CRA (coördinerend raadgevende arts)
woonzorgcentrum Ter Meeren