Nieuwsbrief augustus

Beste bewoner

Dat het zomert hebben we al goed mogen ondervinden. De helft van de schoolvakantie zit er al op en de dagen beginnen voelbaar in te korten.

Wie van jullie heeft er ook al van die lelijke en jeukende bulten mogen ervaren de laatste weken? De muggen zijn op oorlogspad en weten ons als eerste te vinden. Muggen zijn vooral actief net voordat de zon opkomt en wanneer het begint te schemeren. Je kunt jezelf tijdens deze uren het beste beschermen door het dragen van een shirt met lange mouw, een lange broek en sokken en je kan je met DEET insmeren. Waarom word jij nu net wel geprikt en de bewoner naast jou niet? Wel, muggen vinden de lichaamswarmte die we afgeven en bepaalde lijfgeuren gewoon lekkerder dan anderen. Dat heeft niets te maken met ‘zoet bloed’, zoals men wel eens zegt, wel met een cocktail van verschillende chemicaliën die muggen aantrekken of net afstoten. Velen geloven en erkennen dan dat Citronellageur de muggen op afstand houdt. Ook vitamine B helpt bij velen, omdat we dan mogelijk een andere, voor ons niet merkbare, geur afgeven. Muggen hebben ook een hekel aan wind. Omdat ze zo licht zijn hebben ze last van luchtstromen en daardoor kunnen ze niet goed meer vliegen. Een ventilator aanzetten is dan ook een oplossing.

Wat doen we nu aan die vervelende muggenbult(en)? Jullie weten als geen ander dat die middeltjes van vroeger erg efficiënt kunnen werken. Wie kent er niet Jezuszalf? Mama’s deden even wat speeksel op de rode jeukende muggenbeet om zo de jeuk te milderen. Ik denk dat verschillende onder jullie ook wel vaak een ui hebben doorgesneden en die over de muggenbult hebben gewreven. Want het is net de stof die voor de jeuk zorgt die door de zwavel in de ui wordt geneutraliseerd. Anderen onder jullie zullen een katoenen doek nat gemaakt hebben met azijn en deze enkele minuten leggen op de plek waar je was gebeten. Tegenwoordig smeren we liever zalfjes die dan even de jeuk wegnemen.
Toch nog een gouden tip: Krab niet aan de muggenbeet. Als je dit doet stroomt er meer bloed naar de plek en daardoor gaat het nog meer jeuken.

Veel jeukvrij leesgenot
Eddy Devolder

[nieuwsbrief TM augustus 2023] – PDF